Ciasto imbirowe z gruszkami i sosem karmelowym

Pozostając w klimacie przed świątecznym oraz nie zapominając, że jednak nadal jest jeszcze jesień… Proponuje takie o to ciacho 🙂 Gruszki ewidentnie kojarzą mi się z jesienią, ale już cynamon, imbir, smak piernika to podpinam pod zimę i czas świąt Bożego Narodzenia 🙂

Forma: keksówka; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: około 50 minut;

Składniki:

  • 240 ml mleka
  • 170 g cukru drobnego
  • 2 jaja
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g oleju
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • Starta skórka z cytryny
  • 3-4 małe gruszki

Sos:

  • 100 g cukru białego
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietanki 36%

Sposób przygotowania:

  • Mleko, cukier, jaja, miód oraz olej wrzucamy do jednej miski i miksujemy całość
  • Mąkę przesiewamy wraz z sodą oraz kakao
  • Suche składniki dodajemy do mokrych i całość delikatnie miksujemy
  • Następnie do masy dodajemy imbir, przyprawę i skórkę z cytryny – ponownie całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników
  • Ciasto przelewamy do formy
  • Gruszki obieramy, oprószamy mąką pszenną i delikatnie wciskamy w ciasto
  • Ciasto pieczemy do suchego patyczka

Sos:

  • W garnuszku lub na patelni podsmażamy cukier na dużym ogniu. Przez chwilę w ogóle go nie mieszamy i czekamy, aż zacznie się rozpuszczać i zrobi się brązowy. Uważamy, aby się nie przypalił
  • Zmniejszamy ogień, mieszamy, dodajmy masło i mieszamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy śmietankę, zdejmujemy z palnika i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Studzimy
  • Gotowe i ostudzone ciasto polewamy sosem karmelowym i gotowe

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *