Najlepszy deser z czekoladowym musem i gruszkami

Ten deser….ach na długo pozostaje w pamięci kubków smakowych 😉 Delikatny i zrównoważony smakowo. Przepis zaczerpnięty z książki Marka Tillinga „Tajniki czekolady” lekko zmodyfikowany i dopracowany pod siebie. Jak zrobiłam go wg przepisu, to dla mnie okazał się za słodki (po oryginał odsyłam do Jego książki), kolejny raz go robiąc postanowiłam polegać na swoim wyczuciu i….przeszedł moje najśmielsze oczekiwania – Deser NIEBO! 😀
Polecam!

Forma: 6 szklaneczek o pojemności 200-250 ml;

Składniki:

Mus czekoladowy:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 40 g drobnego, białego cukru
  • 1 duże jajko
  • 3 duże żółtka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mlecznej czekolady

Biszkopt orzechowy:

  • 1 duże jajko
  • 65 g cukru pudru
  • 70 g mielonych orzechów włoskich
  • 10 g mąki pszennej
  • 10 g roztopionego masła
  • Białko z 2 dużych jajek
  • 20 g drobnego, białego cukru

Karmelizowane gruszki:

  • 4-5 średnich gruszek
  • 140 g drobnego, białego cukru
  • Ziarna z 1 laski wanilii

Czekoladowa kruszonka:

  • 25 g kakao
  • 35 g mąki pszennej
  • 70 g mielonych migdałów
  • 60 g drobnego, białego cukru
  • 30 g roztopionego masła

Sposób przygotowania:

  • Mus: ubijamy śmietanę, nie na bardzo sztywną i wstawiamy do lodówki
    Do miski dodajemy jajko i żółtka i cukier. Miseczkę stawiamy na garnku z gotującą się wodą (robimy kąpiel wodną), tak aby miska nie dotykała wody. Ubijamy jajka trzepaczką, aż cukier się rozpuści (nie doprowadzamy do gotowania)
    Zdejmujemy miskę z palnika i ubijamy mikserem na wolnych obrotach, aż miska ostygnie do temperatury pokojowej, a masa nabierze lekkiej konsystencji
    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Gotową czekoladę wlewamy do masy i energicznie mieszamy trzepaczką. Dodajemy ubitą śmietanę i całość mieszamy
    Gotowy mus przekładamy do rękawa cukierniczego. Szklaneczki ustawiamy w wytłaczance do jajek lub formie do muffinek. Pochylamy je pod kątem 45 stopni i wyciskamy z rękawa po około 60 g musu do każdej szklaneczki, tak aby napełnić je w 1/3
  • Orzechowy biszkopt: W dużej misce mieszamy jajka, cukier puder, mielone orzechy i mąkę do momentu uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy.
    Mikserem ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. dodajemy 1/3 ubitej piany do masy orzechowej i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy.
    Blaszkę o wymiarach 32 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy około 8-10 minut, aż biszkopt się zarumieni. Gotowy biszkopt studzimy
  • Gruszki: Owoce obieramy, wydrążamy i kroimy w kosteczkę. Do większego garnuszka wsypujemy 1/3 cukru i mieszamy. Jak cukier się roztopi to dodajemy drugą część, a następnie resztę. Gdy cały cukier się roztopi i skarmelizuje to dodajemy gruszki i ziarna wanilii. Gotujemy owoce na średnim ogniu około 30 minut, aż płyn nieco zgęstnieje
  • Czekoladowa kruszonka: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni.
    Do miski wsypujemy kakao, mąkę, zmielone migdały, cukier i wlewamy roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Kruszonkę wysypujemy na blaszkę i pieczemy około 20 minut, aż kruszonka wyschnie
  • Łączenie:
    Z orzechowego biszkoptu wycinamy tyle kółek ile mamy szklaneczek. Średnica koła powinna być taka sama jak szklanki lub mniejsza. Każde biszkoptowe koło nasączamy delikatnie z każdej strony w syropie z gruszek i następnie kładziemy na musie czekoladowym
    Gruszki odcedzamy u wykładamy na biszkopt
    Na wierzch nasyp czekoladową kruszonkę

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *