Serniko-makowiec nie tylko na święta

Ciasto dla niezdecydowanych 😉 Połączenie sera i maku to strzał w dziesiątkę. Aromatyczny, wilgotny, delikatny i samo ciasto nie zawiera w ogóle cukru. Swoją słodycz ciasto zawdzięcza dzięki przełożeniu naturalnymi konfiturami z jagód i wiśni. Gorąco polecam 🙂

Forma: tortownica, średnica 22 cm; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: około 50 minut;

Składniki:

  • 440 g gotowej masy makowej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 60 g zmielonych płatków migdałów
  • 4 jaja
  • 500 g twarogu na sernik
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 270 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 40 g konfitury z wiśni
  • 40 g konfitury z jagód
  • Dekoracja, polewa: 50 g gorzkiej czekolady, 50 ml wody, 50 g cukru; 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej lub 50 ml espresso; płatki migdałów

Sposób przygotowania:

  • Tortownice wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), piekarnik nagrzewamy;
  • Masa makowa: mak, wiórki kokosowe, zmielone płatki migdałów, 2 jaja i 100 g gorzkiej, roztopionej czekolady wkładamy do jednej miski i całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Masę dzielimy na pół i jedną część wylewamy na spód formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 13-15 minut;
  • Przygotowujemy masę serową: ser, mąkę, mleko, 2 jaja i 100 g roztopionej białej czekolady wkładamy do jednej miski, całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Ponownie masę dzielimy na pół
  • Podpieczony makowy spód smarujemy konfiturą z wiśni, następnie wylewany połowę masy serowej i ponownie wkładamy do piekarnika na 13-15 minut (masa serowa powinna być zastygnięta). Po upieczeniu, wykładamy drugą połowę masy makowej i ponownie pieczemy 13-15 minut. Kolejny raz smarujemy upieczoną makową warstwę, tym razem konfiturą jagodową, wylewamy drugą połowę masy serowej i ponownie wkładamy do piekarnika n 13-15 minut
  • Polewa kawowa-czekoladowa: w garnuszku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy kawę/ espresso, a następnie dodajemy połamaną w kostki gorzką czekoladę (50 g). Na małym ogniu mieszamy do momentu, aż polewa zgęstnieje
  • Gotową polewą dekorujemy nasz serniko-makowiec i obsypujemy naokoło płatkami migdałów

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *