Likier kawowy

Likier idealny dla kawoszy i smakoszy domowych trunków 😉 Zdaję sobie sprawę, że nie jest to żaden wypiek 😉 aczkolwiek chciałam się podzielić z Wami tym przepisem, bo pasuje jako dodatek do wypieków. Likier może mieć zastosowanie w nasączaniu biszkoptów do tortów, nawet do niektórych ciast się idealnie sprawdzi.

Ja natomiast, często robię prezenty „wykonane ręcznie przez siebie” na święta, czasem są to ciasteczka, pierniczki, mini ciasta itp tym razem postanowiłam obdarować bliskich domowym likierem. Myślę, że to ciekawy dodatek do prezentu „głównego” 😀 😉

Składniki:

  • 50 ml espresso, ja użyłam kawy z Hondurasu / lub 3 łyżki kawy rozpuszczalnej i odrobina wrzątku
  • 350 ml mleka zagęszczonego, niesłodzonego
  • Pół szklanki drobnego, białego cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 170 ml spirytusu nalewkowego

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy espresso, bądź rozpuszczamy kawę w odrobinie wrzątku
  • Mleko zagotowujemy w garnuszku, dodajemy cukry i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Zdejmujemy z gazu
  • Do mleka dodajemy espresso i całość studzimy. Następnie dodajemy spirytus. Kosztujemy czy nam odpowiada ilość alkoholu, jeżeli nie, to dodajemy ciut więcej, ale nie przesadzamy. Likier nie może być za ostry
  • Gotową kawówkę przelewamy do ozdobnej buteleczki, ozdabiamy kokardką i prezencik gotowy 🙂
  1.  Likieru wychodzi około 500 ml
  2. Pyszny jest już na drugi dzień
  3. W temperaturze pokojowej nie ulega zepsuciu, ja jednak nie miałam przyjemności za długo to testować 😉 Likier znika w tempie ekspresowym

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *