Ciasteczka cynamonowe na mączce migdałowej

Błyskawiczne w wykonaniu ciasteczka. Piękny zapach cynamonu unosi się w cały mieszkaniu… 😀 Polecam 🙂

Forma: Wykrawacz do ciastek; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: ok. 12-15 minut;

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej lub mąki migdałowej ( polecam wersję drugą)
  • 100 g  mączki ze zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 100 g miękkiego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 1 jajko
  • 1 łyżka startego cynamonu

Sposób przygotowania:

  • Mąkę mieszamy z mączką, dodajemy miękkie masło, cukier puder, nasiona z laski wanilii, jajko i cynamon. Całość zagniatamy ręcznie, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę
  • Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 4-5 mm, wykrawamy ciasteczka i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Ciastka można dodatkowo posypać cukrem trzcinowym lub udekorować płatkami migdałów
  • Wkładamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut, do momentu zarumieniania

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *