Wieniec drożdżowy na bogato :)

Ja nie jestem fanką drożdżowych ciast, ale ten wieniec jest naprawę rewelacyjny 🙂 Bogaty w rodzynki, żurawinę, migdały, cynamon achhh idealny na zimowy wieczory 🙂 W jednej ręce kawałek wieńca drożdżowego, w drugiej kakao 😉 lub grzaniec 😀

Forma: blaszka z wyposażenia piekarnika; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 30 minut;

Składniki:

Ciasto:

  • 340 mąki pszennej tortowej
  • 65 g drobnego cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka temperatury pokojowej
  • 20 g świeżych drożdży

Nadzienie:

  • 80 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 4-5 łyżek masła
  • 5-6 łyżek cukru cynamonowego ( wymieszać cukier trzcinowy z około 1 kopiastą łyżką mielonego cynamonu, lub startego świeżego)
  • Płatki migdałów

Wierzch: 

  • Żółtko do posmarowania

Dekoracja:

  • Cukier puder

Sposób przygotowania:

  • Odlewamy trochę mleka do garnuszka i dodajemy świeże drożdże, 1 łyżkę mąki i cukru. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży, odstawimy rozczyn w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aż zacznie rosnąć
  • Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, mleka, jaja, rozczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto ręcznie. Staramy się nie podsypywać już ciasta mąką, im mniej mąki tym ciasto delikatniejsze. Do ciasta wlewamy masła i dalej ugniatamy ręcznie. Powinniśmy otrzymać gładkie i sprężyste ciasto w formie kuli
  • Ciasto przekładamy do czystej miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 3 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość
  • Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na długi pas około 60-70 cm, szerokość około 25 cm, nie za cienko, aby cało się je zwijać
  • Ciasto smarujemy roztopionym masłem, sypiemy cukrem cynamonowym, rozkładamy rodzynki i żurawinę oraz sypiemy płatki migdałów
  • Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku i przekrawamy je również wzdłuż! Tak, może to być skomplikowane, a bakalie mogą nam chcieć uciec.. Złączamy dwa końce ze sobą, a następnie przeplatamy je między sobą. Trochę jest z tym zabawy i trzeba ciągle „wciskać” farsz z powrotem 😉 Najlepiej byłoby to robić w dwie osoby 😉
  • Wieniec przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika  i pieczemy około 30-35 minut
  • Gotowy wieniec studzimy i oprószamy cukrem pudrem 🙂

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *