Czekoladowe kule

Ciekawy deser i zaskoczy nie jedną osobę. Myślę, że może to być idealna propozycja na Walentynki 😉 Potrójna dawka czekolady :d wyśmienity afrodyzjak. Deser może sprawiać wrażenie skomplikowanego w wykonaniu, ale to tylko wrażenie. Wystarczy odpowiedni, podstawowy sprzęt i gotowe 🙂

Forma: 1 silikonowa z półkolistymi zagłębieniami o średnicy 3 cm oraz 1 silikonowe z półkolistymi wgłębieniami o średnicy 7 cm; Porcja: 2-3 desery; Okrągłe metalowe tylki do dekoracji tortów;

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • Niebieski barwnik do czekolady lub inny wybrany kolor

Sposób przygotowania:

  • Czekoladę gorzką roztapiamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Pędzelkiem wysmarowujemy dokładnie większą foremkę silikonową i odstawiamy do wyschnięcia na około 30 minut, lub ewentualnie można włożyć do zamrażalnika. Po tym czasie, ponownie wysmarowujemy czekoladą drugą warstwę i ponownie pozostawiamy do wyschnięcia
  • Mniejsze foremki silikonowe wpierw malutkim pędzelkiem nakładamy niebieski barwnik, następnie roztapiamy białą czekoladę i wykonujemy podobną czynność jak z gorzką czekoladą
  • Gotowe połówki niebieskich czekoladek wyciskamy z formy silikonowej i napełniamy schłodzoną czekoladą mleczną (może być mieszanka gorzkiej i białej) lub możemy dodać coś innego, byleby nie było ciepłe, bo roztopi nam czekoladkę. Następnie łączymy obie półkule za pomocą roztopionej białej czekolady
  • Ciemne półkule wyjmujemy z formy. Tylki metalowe rozgrzewamy na patelni lub palnikiem i „wiercimy” otwory w czekoladzie 🙂 Do jednej półkuli wkładamy niebieską czekoladkę i zamykamy deser drugą półkulą za pomocą roztopionej gorzkiej czekolady

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *