Tort Dacquoise, czyli po naszemu – Dakłas :)

Jeden z ponoć najpopularniejszych deserów w cukierni Sowa… niestety nigdy nie miałam okazji go kosztować, ale jeżeli smakuje tak pysznie, mocno orzechowo i delikatnie jak mój 😉 to…. to warto skorzystać z mojego przepisu 😉 Poradzicie sobie z nim bez problemu 🙂

Temperatura: 160-120 stopni; Czas pieczenia: 1,5 h;

Składniki:

Beza:

  • 6 białek
  • Szczypta soli
  • 250 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 40 g orzechów laskowych
  • 40 g orzechów włoskich
  • 5 daktyli suszonych

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 30 %
  • Około 220-250 g masy kajmakowej, ja użyłam o smaku orzechowym (polecam)
  • 30 orzechów laskowych
  • 30 g orzechów włoskich
  • 3-5 suszonych daktyli

Dekoracja:

  • Gorzkie kakao

Sposób przygotowania:

  • Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli oraz cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy cukier trzcinowy i nadal ubijamy. Dodajmy sok z cytryny i nadal miksujemy. Na koniec dodajemy drobno posiekane / zblendowane orzechy z daktylami i dodajemy do białek. Całość mieszamy delikatnie szpatułką
  • Masę bezową wykładamy na matę silikonową lub na papier do pieczenia, tworząc dwa okręgi o średnicy ok. 22-24 cm. Bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni (termoobieg) i pieczemy 8 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1,5 h. Po upieczeniu, uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy bezy do wystygnięcia
  • Krem: Zimną śmietanką ubijamy na sztywno, dodajemy do niej po łyżce mascarpone, następnie masę kajmakową. Na koniec dodajemy drobno posiekane / zblendowane orzechy z daktylami i mieszamy szpatułką
  • Jeden blat bezy kładziemy na paterze i wykładamy krem orzechowy. Przykrywamy drugim blatem bezowym i prószymy wierzch kakaem

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *