Muffiny czekoladowe z malinami i kandyzowaną skórką pomarańczy

Pyszne muffiny, które długo zachowują swoją świeżość i delikatność. Są również szybkie w przygotowaniu, także zachęcam do przetestowania przepisu u siebie w domu w wolnej chwili 🙂

Forma: papilotki na muffiny plus forma; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 25 minut; Ilość: 10-12 sztuk;

Składniki:

  • 85 g oleju kokosowego
  • 200 g gorzkiej, belgijskiej czekolady
  • 150 ml mleka
  • 2 jaja
  • 250 g mąki pszennej
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g świeżych malin

Sposób przygotowania:

  • Odkładamy 50 g czekolady i łamiemy ją na mniejsze kawałki jeżeli jest w większym kawałku lub odsypujemy czekoladę w pastylkach
  • Pozostałą czekoladę wkładamy do garnuszka, dodajemy olej kokosowy i roztapiamy na małym palniku, cały czas mieszając
  • Następnie zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy mleko i mieszamy, następnie jajka i ponownie mieszamy na jednolitą masę
  • W osobnej miseczce przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy
  • Do masę czekoladowej wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Dodajemy maliny i ponownie delikatnie mieszamy
  • Ciasto nakładamy do papilotek umieszczonych w formie na muffiny, na wierzchu kładziemy odłożoną czekoladę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *