Za mną druga część Akademii Blogera, warsztaty organizowane przez Wrocławski Bazar Smakoszy. Tym razem zajęcia były prowadzone przez mega pozytywne i sympatyczne małżeństwo: Anię Lachowicz- Tomczyk i Bogusława Tomczyk z Veggie 🙂
Od samego początku widać w nich tę pasję do gotowania i kuchni indyjskiej i nie ma co ukrywać, zarazili nią wszystkich uczestników warsztatów. Dzięki takim ludziom poszerzają się horyzonty, a co za tym idzie świadomość i jakość jedzenia. Warto uczyć się i rozwijać, a osób od których można czerpać inspiracje jest naprawdę sporo.
Ci z Was, którzy byliby zainteresowani warsztatami z Anią i Bogusławem to zapraszam do zapoznania się z ofertą Studio Kulinarne Browar Mieszczański Wrocław, ponieważ tam cyklicznie prowadzą zajęcia 🙂
Myślę, że tym razem nie będę rozwodzić się szczegółowo, co było omawiane na warsztatach, ale pokrótce opiszę dania jakie pichciliśmy. Tak na zachętę 😉 bo jestem pewna, że sama za niedługo będę w domu przygotowywała potrawy i desery z warsztatów. Wówczas postaram się podzielić przepisami na małe co nie co 🙂
- Dahl- Rodzaj gęstego sosu z soczewicy
- Czapati – indyjski rodzaj pieczywa, podpłomyk
- Pulao – aromatyczne danie na bazie ryżu, warzyw i orzechów nerkowca. Występuje m.in. w kuchni perskiej, irańskiej, tureckiej, syryjskiej, indyjskiej, pakistańskiej; danie wpisane na listę UNESCO!
- Prażenie mąki z ciecierzycy do halavy
- Halava – pudding z prażonej mąki z ciecierzycy z korzennymi przyprawami i pomarańczą